Upala rodnice: kako prepoznati i ublažiti neugodu?

Upala rodnice, poznata i kao vaginitis, je pojam koji obuhvaća nekoliko različitih stanja povezanih sa zdravljem rodnice. Uzroci pojave vaginitisa su brojni, a mogu se pojaviti u bilo kojem razdoblju života žene. Međutim, najčešće se javljaju u reproduktivnom razdoblju, kasnoj adolescenciji te ranim četrdesetima.

 

Što uzrokuje upalu rodnice?

 

Među česte uzročnike upale rodnice ubrajaju se:

 

 • Bakterijska infekcija – prerastanje određenih bakterija koje su prirodno prisutne u vagini može uzrokovati upalu rodnice. Bakterijski vaginitis se ne smatra spolno prenosivom bolešću, ali spolni odnos može dovesti do neravnoteže vaginalne mikrobiote i povećati šanse za razvoj infekcije.
 • Gljivična infekcija – Candida albicans najčešći je uzročnik pojave gljivičnih infekcija. Različiti čimbenici, poput uzimanja antibiotika, hormonalnih promjena, narušenog imuniteta i stresa, mogu utjecati na smanjenje broja dobrih bakterija u rodnici. To u konačnici pogoduje povećanju broja gljivica te pojavi simptoma gljivične infekcije.
 • Trihomonijaza – za ovo upalno stanje rodnice odgovoran je Trichomonas vaginalis, parazit iz skupine protozoa, a do zaraze najčešće dolazi tijekom nezaštićenog spolnog odnosa.
 • Vaginalna atrofija – općenito se ovo stanje javlja nakon menopauze, ali se također može dogoditi tijekom dojenja ili bilo kojeg drugog razdoblja tijekom kojeg dolazi do opadanja razine estrogena. Smanjena razina estrogena može uzrokovati vaginalnu suhoću i stanjivanje sluznice te dovesti do upale rodnice.
 • Ispiranje rodnice – iako bi netko pomislio kao ispiranje vagine mješavinom vode i primjerice octa ili sode bikarbone zvuči kao dobar plan kako održati intimno područje čistim, ovo zaista nikako nije dobra ideja. Vagina ima svoj način održavanja čistoće, a prakticiranje ispiranja spomenutom mješavinom samo će utjecati na smanjenje broja dobrih bakterija čineći intimno područje podložnijim za razvoj infekcije.
 • Sapun, gel za tuširanje i parfem – pranje intimnog područja sapunima ili gelovima za tuširanje, kao i korištenje parfema, također može narušiti prirodni pH ovog delikatnog područja. Dok je ispiranje običnom vodom svakako dopušteno, korištenje bilo kakvih drugih proizvoda može negativno utjecati na ravnotežu vaginalne mikrobiote i povećati rizik za razvoj infekcije.
 • Uska odjeća i sintetički materijali – donje rublje i odjeća koja ne „diše” može uzrokovati iritaciju vaginalnog područja. Slično negativno djelovanje ima i nošenje uske odjeće. Dodatno će odmoći i ako ne presvučete mokru odjeću nakon tjelovježbe ili plivanja.
 • Deterdžent i omekšivač za rublje – upotreba deterdženata s mirisom i omekšivača također može negativno utjecati na pH vaginalnog područja i doprinijeti razvoju infekcije.

 

Simptomi upale rodnice

 

Kod upale rodnice simptomi nisu uvijek uočljivi, međutim, kada se razviju najčešće je riječ o sljedećim simptomima:

 • svrbež i peckanje
 • bolovi i neugoda
 • otečenost i upala kože vaginalnog područja
 • promjene u boji i količini vaginalnog iscjetka
 • bol ili pečenje tijekom mokrenja ili spolnog odnosa
 • vaginalno krvarenje

 

Ako se navedeni simptomi ne povuku nakon nekoliko dana ili ako se stanje dodatno pogorša, izuzetno je važno potražiti pomoć liječnika koji će postaviti dijagnozu i odrediti način liječenja.

 

Kako ublažiti nelagodu?

 

Liječenje upale rodnice ovisi o uzroku infekcije. Lijekovi koji se koriste u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija dostupni su u slobodnoj prodaji ili se mogu nabaviti po preporuci liječnika. To uključuje proizvode poput krema, gelova, tableta i supozitorija,

 

Osim lijekova, u ublažavanju nelagode kod upale rodnice pomoći mogu i sljedeći savjeti:

 1. Izbjegavajte korištenje bilo kakvih proizvoda za intimno područje koji sadrže parfem, uključujući tampone, higijenske uloške te proizvode za intimnu njegu.
 2. Tuširanje je bolja opcija od kupanja u kadi. Ako se ipak odlučite za kupanje, neka to bude u običnoj vodi jer kupke i ostali proizvodi mogu negativno utjecati na pH vagine.
 3. Nosite pamučno donje rublje ili rublje s pamučnim međunožjem kako biste poboljšali protok zraka te spriječili iritaciju i upalnu intimnog područja. Promijenite donje rublje barem jednom dnevno, a posebice nakon tjelovježbe.
 4. Izbjegavajte preusku odjeću, poput tajica i traperica.
 5. Izbjegavajte omekšivače za rublje, posebice kod pranja donjeg rublja. Birajte one deterdžente za rublje koji ne sadrže parfem te su namijenjeni za osjetljivu kožu.

 

Gynemixx – sinonim za ravnotežu ženske intime

 

Unos dobrih bakterija, putem hrane ili dodataka prehrani, pokazao se kao vrlo korisna strategija za održavanje prirodnog pH rodnice i protuupalno djelovanje. Sve to pridonosi prvoj liniji obrane od nepovoljne bakterijske ravnoteže rodnice. Dodatno, unos dobrih bakterija prehranom od velike je koristi i kada je već narušena ravnoteža vaginalne mikrobiote. Tada pomaže u brži oporoavku i izlječenju.

GyneMixx je visoko koncentrirana probiotička formulacija koja sadrži kombinaciju 8 različitih sojeva živih liofiliziranih bakterija u koncentraciji od impresivnih 225 milijardi bakterija po vrećici. Namijenjena je održavanju ravnoteže mikrobiote, a sigurna je čak i tijekom osjetljivog razdoblja trudnoće.

 

GyneMixx 225 milijardi sadrži De Simone formulaciju koja se sastoji od:

 

 • bakterije Streptococcus thermophilus NCIMB 30438
 • 3 bifidobakterije (B. breve NCIMB 30441, B. longum NCIMB 30435, B. infantis NCIMB 30436)
 • 4 laktobacila (L. acidophilus NCIMB 30442, L. plantarum NCIMB 30437, L. paracasei NCIMB 30439, L. delbrueckii subsp. bulgaricus NCIMB 30440)

 

Uzima se jedna do dvije vrećice na dan. Sadržaj vrećice se umiješa u 50 – 100 ml vode ili jogurta ili bilo kojeg hladnog, negaziranog pića.

Tim Vitaminoteke