Najbolji probiotik za crijeva: Vodič za uravnoteženu mikrobiotu

Zapanjujuća je činjenica da se većina stanica imuniteta, čak 60%, nalazi u našim crijevima. Naše tijelo je domaćin milijardama različitih bakterija, a razlikujemo one „dobre” te one „loše”, patogene bakterije. Među dobrim bakterijama, najpopularniji stanovnici crijeva su zasigurno laktobacili i bifidobakterije. Njihova prisutnost upućuje na zdravu mikrobiotu.

 

Što se događa u tijelu kada se naruši ravnoteža crijevne mikrobiote?

 

Kada „dobre” i „loše” bakterije u crijevima nisu u ravnoteži, odnosno kada je ravnoteža crijevne mikrobiote narušena, javlja se disbioza koja stoji u pozadini brojnih bolesti i problema sa zdravljem. Naime, kada broj patogenih premaši broj korisnih bakterija, crijevna barijera postaje propusna. Tada je slobodan prolaz štetnih bakterija ili toksina kroz stijenku crijeva, dišne organe, kožu, usnu šupljinu, vaginu ili placentu. Upravo takvo stanje pogoduje pojavi različitih bolesti. Ono dovodi do bolesti i stanja probavnog sustava (proljev i opstipacija, upalne bolesti crijeva, sindrom iritabilnog crijeva), kožnih problema kao i autoimunih bolesti. Također može dovesti i do komplikacija pri agresivnim terapijama, primjerice kod uzimanja antibiotika zbog gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Stoga je izuzetno važno održavati povoljan sastav, odnosno ravnotežu crijevne mikrobiote. Osim pravilne i uravnotežene prehrane od koristi može biti i uzimanje pripravaka koji sadrže dobre bakterije.

 

Upoznajte Vivomixx® i Gynemixx® obitelj dobrih bakterija

 

Vivomixx® i Gynemixx® je mješavina 8 sojeva živih kultura mikroorganizama koje pomažu normalnoj mikrobioti u svakoj životnoj dobi. Riječ je o sljedećim sojevima dobrih bakterija:

 1. Streptococcus thermophilus DSM24731®/ NCIMB 30438
 2. Bifidobacterium breve DSM24732®/ NCIMB 30441
 3. Bifidobacterium longum DSM24736®/ NCIMB 30435*
 4. Bifidobacterium infantis DSM24737®/ NCIMB 30436*
 5. Lactobacillus acidophilus DSM24735®/ NCIMB 30442
 6. Lactobacillus plantarum DSM24730®/ NCIMB 30437
 7. Lactobacillus paracasei DSM24733®/ NCIMB 30439
 8. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM24734®/NCIMB 30440

 

Osam sojeva bakterija koje sadrži svaki Vivomixx® pripravak odabrani su radi svojih individualnih karakteristika, ali i svojih sinergijskih kvaliteta. Svi sojevi rade kao dobro utrenirana momčad i zajedno uspijevaju postići ono što ne bi uspjelo svakom pojedinačnom soju, niti drugoj kombinaciji sojeva bakterija.

 

Ovu obitelj dobrih bakterija čine tri Vivomixx® probiotička pripravka te jedan „sestrinski” Gynemixx®  probiotički pripravak. Vivomixx sadrži 450 milijardi bakterija po vrećici, 112 milijardi bakterija po kapsuli i 10 milijardi bakterija po mikrokapsuli, dok Gynemixx® sadrži 225 milijardi živih bakterija u svakoj vrećici. Te količine su nužne za primjerenu kolonizaciju crijeva koja sadrže od 10 do 1000 milijardi bakterija po mililitru stolice.

 

Vivomixx® i Gynemixx® sadrži De Simone formulaciju (DSF) koja je korištena u više od 70 kliničkih studija i opisana u više od 220 objavljenih originalnih znanstvenih publikacija, što dodatno potvrđuje kvalitetu ovih probiotičkih pripravaka.

Zašto su Vivomixx® dobre bakterije idealan izbor u svakoj situaciji?

 

 • Vivomixx® 450 milijardi

 

Najsnažniji član Vivomixx obitelji dolazi u praškastom obliku i sadrži čak 450 milijardi dobrih bakterija po vrećici.

Preporučuje se kod sljedećih bolesti i stanja:

 

Dozu je potrebno prilagoditi individualno, ovisno o težini simptoma. Najčešće se preporučuje jedna do dvije vrećice na dan. Vivomixx 450 milijardi se uzima tako da se sadržaj pomiješa s vodom ili bilo kojim drugim hladnim, negaziranim pićem. Budući da su u pitanju žive, liofilizirane bakterije, potrebno ih je čuvati u hladnjaku. Ako iz određenog razloga to nije moguće, Vivomixx 450 se može čuvati do 7 dana i na sobnoj temperaturi bez utjecaja na kvalitetu proizvoda.

 

 • Vivomixx® 112 milijardi

 

Vivomixx dodatak prehrani sadrži 112 milijardi probiotičkih bakterija upakiranih u kapsulu. Vivomixx® 112 milijardi korisno je uzimati kod:

 

Dnevna doza ovisi o individualnim potrebama, a kreće se od jedne do četiri tablete na dan. Vivomixx 112 milijardi uzima se tako da kapsula popije s čašom vode ili se sadržaj pomiješa u vodi ili jogurtu. I Vivomixx 112 milijardi potrebno je čuvati u hladnjaku, a može se čuvati do 7 dana izvan hladnjaka.

 

 • Vivomixx® 10 milijardi

 

Najpraktičniji član Vivomixx obitelji dolazi u obliku mikro kapsula. On sadrži 10 milijardi dobrih bakterija po jednoj sićušnoj kapsuli. Preporučuje se kao svakodnevna podrška održavanju ravnoteže crijevne mikrobiote. Budući da dolazi u praktičnom pakiranju koje stane u svaki džep, nezaobilazan je dio svake putne ljekarne, kao podrška prevenciji probavnih nelagoda kod putovanja. S uzimanjem kapsula bilo bi dobro započeti i prije samog puta kako bi probavni sustav spremnije dočekao sve izazove na putovanju. Ovo je jedini proizvod iz Vivomixx obitelji koji je moguće čuvati na sobnoj temperaturi do isteka roka valjanosti.

 

Zašto su Gynemixx®dobre bakterije idealan izbor za svaku ženu?

 

 • Gynemixx®

 

Ovaj sinonim za intimno zdravlje žene dolazi u praškastom obliku, a sadrži 225 milijardi dobrih bakterija po vrećici. Preporučuje se kao podrška održavanju ravnoteže vaginalne i crijevne mikrobiote. Veseli činjenica da je siguran za upotrebu i tijekom osjetljivog razdoblja života žene, kao što su trudnoća i razdoblje nakon poroda. Osim toga, posebno se preporučuje kao podrška kod različitih infekcija rodnice.

 

Uzima se jedna do dvije vrećice na dan tako da se sadržaj vrećice umiješa u 50 do 100 ml bilo kojeg hladnog, negaziranog pića. Preporučuje se čuvanje u hladnjaku, ali može izdržati na sobnoj temperaturi do 7 dana bez utjecaja na kvalitetu proizvoda.

Tim Vitaminoteke