Bakterijska vaginoza: što trebate znati o najčešćoj infekciji rodnice

Bakterijska vaginoza je pojam koji podrazumijeva narušenost uredne vaginalne mikrobiote. Ovo stanje nastaje kada broj „loših” bakterija nadmaši broj „dobrih” bakterija. Iako se bakterijska vaginoza ne smatra bolešću, ona zasigurno nije bezazleno stanje. Može biti povezana s neplodnošću, prijevremenim porodom, ali i povećati rizik za razvoj spolno prenosivih bolesti, kao što su infekcija HIV-om, klamidijom ili gonoreja.

Sastav vaginalne mikrobiote

 

„Najvažnijom” obitelji među dobrim bakterijama koje čine vaginalnu mikrobiotu smatra se rod Lactobacillus. Zadužen je za održavanje kiselog pH rodnice, a samim time i obrane od „loših” bakterija. Ako iz bilo kojeg razloga obrana oslabi, broj ostalih prisutnih bakterija se počinje intenzivno umnažati. Time dolazi do poremećaja prirodne ravnoteže bakterija i razvoja infekcije.

 

Simptomi bakterijske vaginoze

 

Zanimljiv je podatak kako čak 50% žena s bakterijskom vaginozom nema nikakvih simptoma. Tipični simptomi bakterijske vaginoze uključuju obilan ljepljivi bijeli ili sivkasti iscjedak, svrbež i nadraženost vagine te neugodan miris nalik ribljem ili mirisu plijesni koji je najuočljiviji nakon seksualnog odnosa.

 

Liječenje bakterijske vaginoze

 

Bakterijska vaginoza liječi se antibioticima koje prepisuje liječnik. Ipak, kako ona ne bi postala kronično stanje nužna je i modifikacija prehrane te usvajanje pravilnih prehrambenih navika. Naime, istraživanja pokazuju da povišeni unos energije povećava rizik od bakterijske vaginoze za 40%. S druge strane, povećani unos proteina, vitamina E, folne kiseline i kalcija pokazao se korisnim u borbi protiv bakterijske infekcije rodnice, vjerojatno zbog pozitivnog učinka ovih nutrijenata na imunitet. Sve to upućuje na važnost osiguravanja dovoljne količine svih nutrijenata putem raznolike i uravnotežene prehrane.

 

Dobre bakterije kao saveznik u borbi protiv bakterijske vaginoze

 

Unos dobrih bakterija, putem hrane ili dodataka prehrani, pokazao se kao vrlo korisna strategija za održavanje prirodne kiselosti rodnice, ali i jačanje imunološkog sustava te protuupalno djelovanje. Sve to pridonosi prvoj liniji obrane od nepovoljne bakterijske ravnoteže rodnice. Dodatno, unos „dobrih“ bakterija prehranom od velike je koristi i kada je već narušena ravnoteža vaginalne mikrobiote pomažući brži oporavak i izlječenje.

 

Pozitivno djelovanje dobrih, probiotičkih, bakterija kod bakterijske vaginoze temelji se na nekoliko ključnih čimbenika. Prije svega, bakterije mliječnog vrenja važne su za održavanje intimnog zdravlja žene jer utječu na održavanje urednog pH vagine. Nadalje, natječu se s patogenim bakterijama i sprječavaju njihovo vezanje na staničnu stijenku. Poznato je kako se kod vaginalne disbioze javlja povećanje razine proupalnih spojeva, tzv. citokina. Probiotici djeluju i na ove molekule koje moduliraju zbog čega dolazi do smanjenja upale. Osim toga, dobre bakterije proizvode i određene spojeve koji ubijaju nepoželjne prisutne patogene bakterije.

 

 

Probiotici i bakterijska vaginoza – crtice iz znanosti

 

Bakterijska vaginoza utječe na gotovo 30% žena u svijetu. No trenutačno liječenje antibioticima često je neučinkovito, s visokim brojem recidiva među oboljelima. Novija istraživanja pokazuju kako uzimanje probiotičkih pripravaka može pomoći u liječenju bakterijske vaginoze.

 

U istraživanju objavljenom u časopisu Minerva Ginecologica znanstvenici su željeli usporediti učinak uzimanja visoko doziranog probiotičkog pripravka s osam sojeva dobrih bakterija i terapije klindamicinom u liječenju bakterijske vaginoze kod trudnica. Ispitanice su nasumično raspoređene u dvije skupine (A i B). Skupina A je prvih pet dana uzimala dvije tablete probiotičkog pripravka, a zatim sljedećih deset dana po jednu tabletu. Skupina B je bila liječena isključivo klindamicinom tijekom 15 dana. Rezultati su pokazali kako je u skupini A nakon uzimanja probiotičkog pripravka došlo do potpunog izostanka vaginalnog iscjetka, dok je skupini B došlo samo do smanjenja ovog simptoma. U obje skupine test vaginalnog brisa na bakteriju Gardnerella vaginalis, vodećeg uzročnika bakterijske vaginoze, bio je negativan, a samo 10% ispitanica i dalje je osjećalo svrbež. Osim toga, ispitanice iz skupine A prijavile su i poboljšanje simptoma zatvora. Znanstvenici su zaključili kako je uzimanje visoko doziranog probiotičkog pripravka s osam sojeva dobrih bakterija jednako učinkovito u liječenju bakterijske vaginoze kao i topikalna primjena klindamicina.

 

GyneMixx – sinonim za podršku kod bakterijske vaginoze

 

GyneMixx je visoko koncentrirana probiotička formulacija koja sadrži kombinaciju 8 različitih sojeva živih liofiliziranih bakterija u koncentraciji od impresivnih 225 milijardi bakterija po vrećici. Namijenjena je održavanju ravnoteže mikrobiote, a sigurna je čak i tijekom osjetljivog razdoblja trudnoće.

 

GyneMixx 225 milijardi sadrži De Simone formulaciju koja se sastoji od:

  • bakterije Streptococcus thermophilus NCIMB 30438
  • 3 bifidobakterije (B. breve NCIMB 30441, B. longum NCIMB 30435, B. infantis NCIMB 30436)
  • 4 laktobacila (L. acidophilus NCIMB 30442, L. plantarum NCIMB 30437, L. paracasei NCIMB 30439, L. delbrueckii subsp. bulgaricus NCIMB 30440)

 

Uzima se jedna do dvije vrećice na dan tako da se sadržaj vrećice umiješa u 50 – 100 ml vode ili jogurta ili bilo kojeg hladnog, negaziranog pića.

Tim Vitaminoteke