Kako probiotici pomažu kod simptoma alergije?

Alergija je pretjerana reakcija organizma na tvari iz okoliša koje su inače potpuno neškodljive. Takve tvari nazivaju se alergeni, a među najčešće ubrajamo pelud biljaka, trava, korova i drveća, kućnu prašinu, perje i životinjske dlake, plijesni, insekte, lateks te određene namirnice i lijekove.

Za pojavu alergije odgovorno je genetsko naslijeđe te specifični okolišni čimbenici poput urbanih sredina, zagađenja, primjene antibiotika i promjena crijevne mikrobiote. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća učestalost alergija se značajno povećala u zapadnom svijetu i posebice u djece, te se u nekim zemljama učestalost kreće između 20 i 30%.

Peludna groznica – vjesnik proljeća

Peludna groznica, odnosno sezonski alergijski rinitis, najpoznatiji je oblik alergijskih bolesti koji se javlja upravo u proljeće. Iako je ovo omiljeno godišnje doba sinonim za buđenje, poticanje životne energije, nove početke i pobjede, za alergičare neprestana bitka s peludom drveća, trava i korova može biti vrlo izazovna i zamorna.

Simptomi sezonskih alergija

Simptomi sezonskih alergija mogu biti vrlo neugodni, a variraju od blagih do vrlo ozbiljnih. Najčešći simptomi uključuju:
• kihanje
• curenje ili začepljenost nosa
• svrbež očiju
• svrbež grla
• začepljenost uha

Osim navedenog, mogu se javiti i glavobolja, kratkoća daha, teško disanje i kašalj.

Probiotici i peludne alergije

Nova istraživanja pokazala su da određeni probiotici mogu pomoći kod simptoma alergija, odnosno peludne groznice, a među njima posebno se ističu rodovi Lactobacillus i Bifidobacterium. Ono što je zanimljivo jest način na koji probiotici smanjuju simptome. Naime, dokazano je da probiotici smanjuju količinu imunoglobulina A, protutijela uključenog u alergijsku reakciju u crijevima.

Tako je jedna studija dokazala da uzimanje probiotičkog soja L. acidophilus tijekom četiri mjeseca utječe na smanjenje oticanja nosa i drugih simptoma kod djece s alergijskim rinitisom. Druga je studija imala slična saznanja, a dokazano je da je uzimanje kombinacije sojeva L. acidophilus i B. lactis pozitivno djelovalo na smanjenje curenja i začepljenosti nosa, kao i drugih simptoma peludnih alergija.

U istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition znanstvenici su odlučili otkriti može li kombinacija laktobacila i bifidobakterija pomoći u smanjenju alergijskih reakcija, stoga su u svoje istraživanje uključili 173 zdrave odrasle osobe koje u sezoni alergija doživljavaju blage alergijske reakcije. Podijelili su ih u dvije grupe – jedna je unosila kombinaciju probiotika, a druga je uzimala placebo. Ispitanici su svaki tjedan ovog osmotjednog istraživanja ispunjavali ankete kako bi procijenili neugodnosti izazvane alergijskim reakcijama. Znanstvenici su ispitanicima analizirali i DNK iz stolice kako bi utvrdili promjenu u sastavu bakterija jer je cilj uzimanja probiotika crijeva nastaniti dobrim bakterijama. Time su mogli potvrditi i tko je unosio probiotik, a tko placebo. Ispitanici koji su uzimali probiotik uočili su poboljšanje u kvaliteti života, za razliku od onih koji su uzimali placebo.

Vivomixx – najmnogobrojnija obitelj dobrih bakterija

Vivomixx® je visoko dozirana specifična mješavina 8 različitih sojeva bakterija (4 soja laktobacila, 3 soja bifidobkterija i soj Streptococus termophilus) sa sinergijskim djelovanjem te sinergijskim biološkim i imunoloških svojstvima.

Ispitan je u više od 70 kliničkih studija, uključujući 35 provedenih u Europi. Sve bakterije su žive i aktivne, sa sigurnosnim profilom koji je potvrđen u 220 međunarodnih publikacija.

Tim Vitaminoteke

 

Literatura:

• Dennis-Wall JC, Culpepper T, Nieves C Jr, Rowe CC, Burns AM, Rusch CT, Federico A, Ukhanova M, Waugh S, Mai V, Christman MC, Langkamp-Henken B. Probiotics (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and Bifidobacterium longum MM-2) improve rhinoconjunctivitis-specific quality of life in individuals with seasonal allergies: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Am J Clin Nutr. 2017 Mar;105(3):758-767. doi: 10.3945/ajcn.116.140012. Epub 2017 Feb 22. PMID: 28228426.

• Ishida Y, Nakamura F, Kanzato H, Sawada D, Hirata H, Nishimura A, Kajimoto O, Fujiwara S. Clinical effects of Lactobacillus acidophilus strain L-92 on perennial allergic rhinitis: a double-blind, placebo-controlled study. J Dairy Sci. 2005 Feb;88(2):527-33. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(05)72714-4. PMID: 15653517.

• Ouwehand AC, Nermes M, Collado MC, Rautonen N, Salminen S, Isolauri E. Specific probiotics alleviate allergic rhinitis during the birch pollen season. World J Gastroenterol. 2009 Jul 14;15(26):3261-8. doi: 10.3748/wjg.15.3261. PMID: 19598302; PMCID: PMC2710782.