Probiotik za trudnice: Saveznik za zdravlje mame i bebe

Trudnoća je osjetljivo razdoblje života žene u kojemu buduća majka posebno brigu posvećuje vlastitom zdravlj. Time istovremeno omogućuje idealne uvjete za pravilan rast i razvoj novog života koji sada ovisi o njoj.

 

Mikrobiota i trudnoća – koja je poveznica?

 

Mikrobiota probavnog i vaginalnog sustava trudnice ima brojne važne uloge. One utječu na imunitet i metabolizam djeteta, posebice u ranom razdoblju života odmah nakon poroda. Ranije smatralo da se prvi susret bebe s mikrobima događa tek tijekom poroda. No novija saznanja pokazuju prisutnost mikroorganizama u bebinoj prvoj stolici. To bi značilo kako se prijenos mikroba od majke na dijete odvija i prije rođenja. Novije spoznaje pokazuju kako i placenta, organ koji djetetu osigurava hranjive tvari, nije sterilna, već posjeduje vlastiti endogeni mikrobiom. Sastav mikrobioma placente razlikuje se od mikrobioma vagine i čini se da više nalikuje oralnom mikrobiomu.

 

Tijekom poroda i prvih nekoliko dana života, crijevo novorođenčeta se nastanjuje bakterijama. Stoga su djeca rođena vaginalnim putem vrlo rano izložena prirodnoj majčinoj mikrobioti. Mikrobiota dojenčeta razvija se vrlo brzo nakon rođenja. Ona značajno ovisi o genetičkim čimbenicima, vrsti poroda (carski rez ili vaginalni porod), sastavu majčine mikrobiote, okolišu, ali i načinu prehrane.

 

Dobre bakterije u službi zdravlja mame i bebe

 

Zahvaljujući velikom broju istraživanja o važnosti mikrobiote za majku i dijete znamo da probiotici povoljno djeluju na mikrobiotu tijekom trudnoće i ranog razdoblja nakon rođenja. Možemo reći kako unos probiotika u trudnoći može imati dalekosežne učinke na zdravlje majke i djeteta. Prednost svakako treba dati visoko doziranim probioticima koji sadrže više sojeva bakterija.

 

Interesantna su istraživanja koja pokazuju kako pripravci koji sadrže dobre bakterije djeluju kod prevencije i terapije sljedećih stanja:

 

  • bakterijska vaginoza se smatra potencijalnim krivcem prijevremenog poroda. Uzimanje probiotika pokazalo se učinkovitim u smanjenju rizika od bakterijske vaginoze i održanju normalne vaginalne mikrobiote.
  • komplikacije u trudnoći – pretilost u trudnoći povezuje se s povećanim rizikom za razne komplikacije. Pretile trudnice imaju povećan rizik od hipertenzije u trudnoći, preeklampsije i gestacijskog dijabetesa koji nakon trudnoće može prijeći u dijabetes tip 2 i pridonijeti prevelikoj porođajnoj masi djeteta te povećanom riziku od razvoja dijabetesa u dječjoj dobi. Mnogobrojna su istraživanja potvrdila kako primjena probiotika može povoljno utjecati na metabolički profil majke i poboljšanu kontrolu inzulina. Studije nam sustavno pokazuju povoljan učinak pojedinih probiotičkih sojeva na imunitet majke i djeteta, specifične potrebe trudnica te prevenciju tegoba u trudnoći.
  • grčevi u dojenčadi – uzimanje visoko doziranih probiotičkih pripravaka pokazalo se sigurnim te učinkovitim i kod dojenačkih kolika. Istraživanje objavljeno krajem 2018. godine u prestižnom časopisu Nutrients pokazalo je da žene koje uzimaju visoko dozirane probiotike s više sojeva bakterija u kasnoj trudnoći i tijekom dojenja, mogu smanjiti grčeve i povraćanje dojenčadi.
  • alergijske reakcije – primijećeno je kako je učestalost atopijskog dermatitisa u dojenčadi manja, ako su njihove majke uzimale probiotike tijekom trudnoće i kada su dojenčadi davani probiotici tijekom prvih šest mjeseci. Iako još uvijek nema jasnog stava o uzimanju probiotika u ovu svrhu, uzimanje probiotika tijekom trudnoće je sigurno i može imati brojne povoljne učinke na zdravlje majke i djeteta.

Gynemixx – saveznik za zdravlje mame i bebe

 

Gynemixx je visoko koncentrirana formulacija koja sadrži kombinaciju 8 različitih sojeva dobrih bakterija u koncentraciji od impresivnih 225 milijardi bakterija po vrećici. Namijenjena je održavanju ravnoteže mikrobiote, a velika prednost je i potvrda sigurnosti ovog pripravka čak i tijekom osjetljivog razdoblja trudnoće.

 

GyneMixx 225 milijardi sadrži De Simone formulaciju koja se sastoji od:

  • bakterije Streptococcus thermophilus NCIMB 30438
  • 3 bifidobakterije (B. breve NCIMB 30441, B. longum NCIMB 30435, B. infantis NCIMB 30436)
  • 4 laktobacila (L. acidophilus NCIMB 30442, L. plantarum NCIMB 30437, L. paracasei NCIMB 30439, L. delbrueckii subsp. bulgaricus NCIMB 30440)

 

Literatura:

Baldassarre ME, Di Mauro A, Tafuri S, Rizzo V, Gallone MS, Mastromarino P, Capobianco D, Laghi L, Zhu C, Capozza M, Laforgia N. Effectiveness and Safety of a Probiotic-Mixture for the Treatment of Infantile Colic: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial with Fecal Real-Time PCR and NMR-Based Metabolomics Analysis. Nutrients. 2018;10(2).

 

Nutricionistički tim Vitaminoteke