Nadutost i proljev kao simptomi gastritisa

Nadutost i proljev poznati su simptomi gastritisa. Upravo su ovo jedne od najčešćih bolesti probavnog sustava koju povezujemo s modernim načinom života. Gastritis predstavlja upalu zaštitne sluznice želuca koja može biti iznenadna i teška (akutni gastritis. Može biti i dugotrajna (kronični gastritis) što znači da može trajati godinama ako se ne liječi.

 

Što uzrokuje pojavu gastritisa?

 

Zbog slabljenja želučane sluznice dolazi do oštećenja i upale tog osjetljivog sloja želuca, što posljedično dovodi do razvoja gastritisa. Tako akutni gastritis najčešće uzrokuje uzimanje određenih lijekova. Najčešće je riječ o salicilatima, primjerice aspirinu te nesteroidnim protuupalnim lijekovima, ali i često korištenje antibiotika. Za pojavu gastritisa nerijetko možemo okriviti i način života.

Stres, pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, gaziranih napitaka te začinjene i masne hrane može biti uzrokom gastritisa.

Međutim, infekcija bakterijom Helicobacter pylori najvažniji je „krivac” za pojavu kroničnog gastritisa koji nastaje zbog dugotrajnog nadražaja sluznice želuca. Ova tvrdokorna bakterija iz skupine gram negativnih bakterija ima sposobnost preživljavanja u izrazito kiselim uvjetima, kao što su uvjeti u želucu. Pretpostavlja se da je H. pylori prisutna u 50% svjetske populacije u zemljama u razvoju. U razvijem zemljama sjeverne Europe i Amerike ova bakterija prisutna je kod trećine odrasle populacije.

 

Nadutost i proljev samo su neki od simptoma gastritisa

 

Gastritis je specifičan po tome što neke osobe s dijagnozom gastritisa uopće neće primijetiti niti jedan uobičajeni simptom, dok će drugi muku mučiti s ozbiljnim simptomima gastritisa.

 

Nadutost i proljev česti su problemi kod gastritisa. Nadutost, posebice nakon obroka, nerijetko je popraćena oštrom i probadajućom boli u gornjem središnjem ili lijevom dijelu trbuha te mučninom, povraćanjem, kao i lošom probavom hrane.

 

Budući da H. pylori ometa normalnu funkciju želuca i crijeva, proljev (odnosno pojava tekućih ili vodenastih stolica više od nekoliko puta dnevno), također se može javiti kao simptom gastritisa. Posebnu pozornost treba obratiti ako je stolica izrazito crne boje te ima jako neugodan miris. To su simptomi koje nitko ne bi smio ignorirati.

 

Liječenje gastritisa izazvanog bakterijom H. pylori

 

Osim gastritisa, H. pylori može biti odgovorna i za pojavu pojavu ulkusa želuca ili dvanaesnika. Isto tako, ima ključnu ulogu u nastanku karcinoma želuca, stoga je izuzetno važno u potpunosti je eradicirati, odnosno iskorijeniti.

 

Liječenje infekcije H. pylori uključuju tzv. „trojnu terapiju”, odnosno uzimanje dva antibiotika u kombinaciji s lijekom koji smanjuje izlučivanje želučane kiseline. Postoje različite kombinacije ovih lijekova koje određuje liječnik specijalist.

Dobre bakterije kao pomoć u borbi protiv gastritisa

 

Dobre bakterije iz roda Lactobacillus pokazale su se najučinkovitijim bakterijskim vrstama kada je u pitanju potpuno iskorjenjivanje bakterije H. pylori. Kao i sama H.pylori, bakterije iz roda Lactobacillus mogu preživjeti u kiselim uvjetima želuca.Istraživanja su pokazala kako one sprječavaju kolonizaciju H. pylori na sluznicu želuca, što uvelike pospješuje tijek liječenja. Laktobacili proizvode i posebne antimikrobne tvari koje služe kao vrlo učinkovito oružje u borbi protiv tvrdoglavih bakterija, poput H. pylori. No, obitelj laktobacila nije sama u borbi protiv patogenih bakterija u našem probavnom sustavu. Pomažu im dobre bakterije roda Bifidobacterium koje također proizvode antimikrobne spojeve što isto tako može poboljšati eradikaciju H. pylori.

 

Prema jednoj znanstvenoj studiji objavljenoj 2016. u renomiranom časopisu United European Gastroenterology Journal, koja je uključivala 19 znanstvenih istraživanja, najbolje rezultate u potpunoj eradikaciji bakterije H. pylori imaju visokodozirani probiotički pripravci s više sojeva u kombinaciji s primarnom antibiotskom terapijom. Studije koje su pokazale stupanj uspješnosti liječenja preko 90%, preporučuju uzimanje probiotičkih pripravaka tri do pet tjedana u visokim dozama.

 

Najnovija istraživanja su dokazala kako dodatak visoko doziranih probiotičkih pripravaka s više sojeva dobrih bakterija primarnoj antibiotskoj terapiji ne predstavlja značajan financijski trošak za pojedinu osobu. S obzirom na brojne prednosti, uključujući smanjenje neugodnih nuspojava terapije te povećanje učinkovitosti liječenja, smatra se da je dodatak visoko doziranih probiotičkih pripravaka s velikim brojem različitih bakterijskih sojeva sasvim opravdan te bi trebao postati dio standardnog liječenja infekcije H.pylori.

Posebnu uspješnost u borbi protiv tvrdokorne H. pylori pokazuje specijalna mješavina osam sojeva dobrih bakterija koja se krije iza imena Vivomixx (ili de Simone formulacija), što su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja.

Vivomixx je visoko dozirani probiotički pripravak koji sadrži četiri bakterijske vrste roda:

  • Lactobacillus (acidophilus, bulgaricus, casei, plantarum),
  • tri bakterijske vrste roda Bifidobacterium (breve, infantis, longum),
  • jedan soj bakterije roda Streptococcus.

Osim učinkovitosti u iskorjenjivanju H. pylori,  de Simone formulacija dobrih bakterija pokazala je i antiulkusno djelovanje.Osim učinkovitosti u iskorjenjivanju H. pylori, de Simone formulacija dobrih bakterija pokazala je i antiulkusno djelovanje.

Tim Vitaminoteke