Crijevna viroza

Crijevna viroza, poznata i kao gastroenteritis, predstavlja infekciju probavnog sustava. Ona se očituje nizom neugodnih, nerijetko i intenzivnih simptoma. U početnoj fazi infekcije najčešće se javljaju mučnina, zimica i povišena temperatura, a zatim ozbiljniji simptomi poput povraćanja, proljeva i težih bolova u području trbuha.

 

Za 30 do 40% slučajeva pojave infektivnih proljeva u razvijenim zemljama okriviti možemo infekciju virusima. Najčešće je riječ o rotavirusu ili norovirusu. Zaraza se uglavnom širi fekalno – oralnim putem, odnosno prljavim rukama ili konzumacijom zaražene hrane i vode. Moguće je zaraziti se i prijenosom kapljičnim putem.

 

Ljetna putovanja kao izvor zaraze

 

Kada smo na ljetovanju, koliko god smo tada opušteni i neopterećeni, često zaboravljamo da godišnji odmor predstavlja odmak od naše svakodnevne rutine. Nerijetko se dogodi da u tom periodu ne posvećujemo mnogo vremena i truda prehrani. Stvari se dodatno mogu zakomplicirati ako putujemo u daleke destinacije s drugačijom klimom i vremenskom zonom. Često je problem u ponudi hrane na kakvu nismo navikli i upitnom kvalitetom vode. Svi ovi čimbenici uzimaju danak na našem tijelu i mogu dovesti do raznih tegoba. One su najčešće vezane za probavni sustav, poput crijevne viroze, putničkog proljeva ili trovanja hranom.

 

Kako si pomoći kad nastupi crijevna viroza?

Cilj liječenja crijevnih viroza prvenstveno je smanjiti intenzitet i trajanje simptoma infekcije. Prije svega, potrebno je nadomjestiti tekućinu i elektrolite koje smo izgubili povraćanjem i/ili proljevom. Na taj način ćemo spriječiti teže komplikacije infekcije koje mogu nastupiti zbog dehidracije, a što je izuzetno važno kod male djece i dojenčadi.

 

U ovom periodu zadnje što nam je na umu je potreba za hranom. Međutim, unatoč smanjenom apetitu, nikako ne bismo trebali gladovati. Preporuka je unositi jednostavnu i lako probavljivu hranu koja neće dodatno opteretiti već narušeni rad probavnog sustava. Tako od koristi mogu biti lagani obroci poput domaće juhe s kuhanom piletinom i mrkvom, prepečeni kruh te kuhano voće i povrće. Osim toga, valja izbjegavati tešku, začinjenu i masnu hranu te hranu koja obiluje vlaknima. Posebice proizvode koji sadrže sladila, a čiji visoki unos može uzrokovati proljev.

 

Dobre bakterije kao učinkoviti saveznici kod crijevne viroze i drugih probavih tegoba

Dobre bakterije ili probiotici su prirodni stanovnici našeg probavnog sustava gdje dolaze u kontakt sa stanicama imunosnog sustava i tako doprinose održavanju zdravlja ovog važnog sustava. Stoga, uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže dobre bakterije možemo pomoći održati snažni imunitet i omogućiti da u probavnom sustavu sve glatko funkcionira.

 

Ublažavanje simptoma crijevnih viroza, poput proljeva, uz pomoć dobrih bakterija dokazano je brojnim ispitivanjima, a korist je svakako vidljiva. Naime, istraživanja su pokazala da ako se dobre bakterije primijene zajedno s oralnom rehidracijskom otopinom čim se pojavi infektivni proljev koji je prouzročio virus, može se značajno smanjiti trajanje proljeva, ali i njegov intenzitet.

 

Probiotički pripravci vrijedni su saveznici i za vrijeme ljetnih putovanja, posebice kod neugodnih probavnih tegoba koje se nerijetko javljaju upravo na ljetovanju. Brojne su studije pokazale kako probiotici pomažu kod  trovanja hranom i putničkog proljeva. Tako je jedno istraživanje objavljeno 2018. godine u znanstvenom časopisu Epidemiology and Health pružilo visokokvalitetne dokaze kako je uzimanje probiotika vrlo učinkovita pomoć u prevenciji putničkog proljeva.

 

Pripravci koji su dostupni na policama ljekarni uglavnom sadrže kombinaciju različitih dobrih bakterija. Najpopularnije među njima su uglavnom formulacije s bakterijama iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. Primjena dobrih bakterija sigurna je i u najosjetljivijih skupina, kao što su dojenčad i djeca. Budući da dolaze u praškastom obliku upakirani u kapsule ili vrećice vrlo su jednostavni za primjenu. Moguće ih je jednostavno progutati s vodom ili pak umiješati u jogurt ili omiljeni hladni napitak. Međutim, prilikom odabira pripravka s korisnim bakterijama koji je idealan za ljetna putovanja pažnju treba obratiti na nekoliko stvari. Prije svega, važno je da se pripravak može čuvati na sobnoj temperaturi budući da pripravci koji zahtijevaju skladištenje u hladnjaku nisu pogodni za putovanja. Osim toga, potrebno je provjeriti i datum naveden uz oznaku “najbolje upotrijebiti do” koji jamči sigurnost i kvalitetu pripravka. Također, prednost svakako treba dati onim pripravcima koji su visoko dozirani i sadrže veći broj različitih vrsta bakterija.

 

Vivomixx micro kapsule

 

Vivomixx micro kapsule je dodatak prehrani koji u jednoj kapsuli sadrži 10 milijardi korisnih bakterija 8 različitih sojeva:

  • Streptococcus thermophilus DSM 24731,
  • Bifidobacterium breve DSM 24732,
  • Bifidobacterium longum DSM 24736,
  • Bifidobacterium infantis DSM 24737,
  • Lactobacillus acidophilus DSM 24735,
  • Lactobacillus plantarum DSM 24730,
  • Lactobacillus paracasei DSM 24733 i
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus DSM 24734.

 

Ovaj pripravak visoke kvalitete dolazi u praktičnom staklenom pakiranju te se može čuvati do 6 mjeseci na sobnoj temperaturi.

Tim Vitaminoteke

 

Literatura:

  • Jong-Myon B. Prophylactic efficacy of probiotics on travelers’ diarrhea: an adaptive meta-analysis of randomized controlled trials. Epidemiol Health. 2018; 40: e2018043.
  • Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician. 2017 Aug 1;96(3):170-178.