Zašto je uravnotežen probavni sustav temelj zdravog života?

Naš probavni sustav predstavlja dom stotinama različitih vrsta mikroorganizama koje zajednički nazivamo mikrobiom. Dok su neki od njih poprilično opasni za organizam ako se previše razmnože, drugi pak djeluju izuzetno blagotvorno na naše zdravlje. Naime, istraživanja pokazuju da velika raznolikost bakterija u probavnom sustavu može pomoći smanjiti rizik od pojave različitih bolesti, poput dijabetesa, upalnih bolesti crijeva ili psorijatičnog artritisa.

 

Probavni sustav i najčešći znakovi problema 

 

Kompleksna zajednica sićušnih organizama koji nastanjuju naš probavni sustav ima izuzetno važnu ulogu u održavanju sveukupnog zdravlja. Istraživanja koje su znanstvenici proveli unatrag nekoliko desetaka godina otkrila su čvrstu poveznicu. I to između stanja probavnog sustava i imuniteta, endokrinih i autoimunih bolesti, kardiovaskularnog zdravlja, mentalnog zdravlja te malignih bolesti. Tako se velika raznolikost zajednice bakterija u probavnom sustavu povezuje s boljim zdravljem te čini temelj zdravog života. S druge strane, različiti aspekti suvremenog načina, poput zapadnjačke prehrane, prevelike razine stresa i pretjeranog uzimanja antibiotika, negativno utječu na delikatnu ravnotežu crijevnog mikrobioma. I ono se u konačnici može odraziti na naše cjelokupno zdravlje.

Najčešći znakovi koji mogu ukazivati na probleme sa zdravljem za probavni sustav su:

  • problemi s probavom, kao što su nadutost, konstipacija, žgaravica, proljev
  • neželjene promjene u tjelesnoj masi
  • pojava intolerancija na određenu hranu
  • konstantni umor ili poteškoće sa spavanjem

 

Što učiniti za bolje zdravlje probavnog sustava?

 

Uvođenje jednostavnih promjena u prehrani i načinu života pozitivno će utjecati na probavni sustav, ali i na cjelokupno zdravlje.

 

Kvalitetan san treba postati prioritet

 

Kronična izloženost stresu i nedovoljno sna može ozbiljno narušiti zdravlje probavnog sustava. Stoga si pokušajte priuštiti barem sedam do osam sati kvalitetnog sna tijekom dana, a razinu stresa pokušajte svesti na što manju mjeru. U tome vam može pomoći boravak na svježem zraku, druženje s prijateljima i obitelji, opuštanje uz dobru knjigu, meditacija i joga.

 

Polako žvačite

 

Polagano i svjesno žvakanje hrane tijekom obroka može pomoći smanjiti neugodnosti u probavnom sustavu, ali i smanjiti šanse za razvoj pretilosti i dijabetesa.

 

Pijte dovoljno vode

 

Rezultati novog istraživanja koje je početkom 2022. godine objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pokazali su da osobe koje piju više vode imaju manji udio onih vrsta bakterija koje uzrokuju infekcije probavnog sustava. Osim toga, adekvatan stupanj hidracije blagotvorno djeluje i u službi prevencije konstipacije, ali i cjelokupnog zdravlja.

 

Unosite dobre bakterije

 

Dobro je poznato kako unos dobrih, probiotičkih, bakterija povoljno djeluje na zdravlje i imunitet. Probiotici se prirodno nalaze u hrani ili se hrana obogaćuje, a uzimaju se i u obliku dodatka prehrani. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju. Probiotike možemo uzimati i u obliku dodataka prehrani, primjerice kapsula ili praškastih formula. Takvi pripravci najčešće sadrže različite vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Međutim, nisu svi probiotici dostupni na tržištu isti.

Postoji nekoliko ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju odabir probiotika. Prije svega, važno je provjeriti ukupni broj bakterija koje pripravak sadrži. Većina znanstvenika se slaže kako bi kvalitetan probiotički pripravak trebao sadržavati barem 10 milijardi bakterija po kapsuli do roka trajanja proizvoda naznačenog na pakiranju proizvoda. Nadalje, na deklaraciji kvalitetnog probiotičkog pripravka, osim roda i vrste probiotičkih bakterija, trebao bi se naći i podatak o soju bakterije.

Ovaj podatak ćete prepoznati kao specifičan niz slova i brojki koje slijede nakon naziva vrste bakterije. Primjerice Lactobacillus plantarum DSM 24730. Ono što proizvođačima predstavlja najveći izazov jest da probiotičke vrste u pripravku uspješno dospiju do tankog i debelog crijeva bez da ih prethodno uništi želučana kiselina. Tako se kapsule i specijalne praškaste formule općenito  smatraju najučinkovitijim oblicima. Vivomixx dodaci prehrani zadovoljavaju sve navedene kriterije, a riječ je o visoko doziranoj specifičnoj mješavini 8 različitih sojeva bakterija (4 soja laktobacila, 3 soja bifidobakterija i soj Streptococus termophilus) sa sinergijskim djelovanjem te sinergijskim biološkim i imunoloških svojstvima.

Tim Vitaminoteke