Postblagdanska detoksikacija uz pomoć probiotika

Čak i ako ste pobornik pravilne prehrane, vjerojatno ste isto tako svjesni da uvijek ima mjesta za unapređivanje vlastite prehrane. Bilo da ste zbog užurbanog načina života ponekad primorani posegnuti za brzom hranom ili ste tijekom blagdana prekomjerno jeli i pili ima rješenja. Jedan od načina kako vratiti ravnotežu je i postupak detoksikacije organizma. Iako znanost nije uvjerena da je moguće očistiti organizam od nakupljenih toksina i od potencijalne štete uzrokovane pretjerivanjem u određenoj hrani i piću, postblagdanska detoksikacija ipak donosi neke prednosti za zdravlje.

 

Što zapravo znači detoksikacija?

 

Glavni detoksikacijski organ koji svakodnevno vodi bitku sa štetnim tvarima koji putem hrane, lijekova i metabolizma koji opsjedaju naš organizam su jetra. Stoga, kada se govori o prehrani i o pojmu detoksikacija, neposredno se misli na prehranu koja potiče detoksikacijski potencijal jetre.

Najbolji način poticanja detoksikacijskog potencijala jetre je pridržavanje lagane mediteranske prehrane. I to prehrane temeljene na cjelovitim žitaricama, obilju povrća, voća i ribi bogatoj blagotvornim omega – 3 masnim kiselinama, te niskomasnim mliječnim proizvodima. Posebice onima fermentiranima koji ujedno predstavljaju riznicu probiotičkih bakterija.

Osim fermentiranih proizvoda, probiotičke bakterije dostupne su nam i upakirane u obliku dodataka prehrani.

 

Kako probiotici mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre?

 

Zahvaljujući raznim načinima djelovanja, probiotici mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre. Prije svega, probiotici mogu pomoći održati integritet crijevne barijere. To čine tako da se natječu s oportunističkim mikroorganizmima, proizvode antimikrobne spojeve te se vežu na epitelne stanice crijeva. Budući da utječu na održavanje sastava zdrave crijevne mikrobiote, probiotici mogu pomoći i u održavanju odgovarajućeg metabolizma kolina koji sudjeluje u izlučivanju kolesterola vrlo niske gustoće (VLDL) u jetri. Na taj način probiotici mogu omogućiti normalan metabolizam triglicerida. Osim toga, probiotici pomažu i u održavanju metabolizma žučnih kiselina čime se omogućuje normalan metabolički ciklus kolesterola.

 

Crtice iz znanosti koje idu u prilog ulozi probiotika u održavanju zdravlja jetre

 

U istraživanju koje je 2014. godine objavljeno u časopisu Mediators of Inflammation  sudjelovalo je 60 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom dobi 40 do 60 godina. Ispitanici su ravnomjerno i nasumično raspoređeni u četiri skupine:

  • placebo skupina, skupina koja je uzimala omega-3 masne kiseline
  • skupina koja je uzimala visoko koncentriranu probiotičku formulaciju s 8 sojeva bakterija
  • te skupina koja je unosila oba spomenuta dodatka prehrani.

Ispitivanje je trajalo 6 tjedana, a rezultati su zabilježili značajno smanjenje razine ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL kolesterola, VLDL kolesterola te povećanje razine dobrog, HDL kolesterola kod ispitanika koji su dobivali visoko koncentriranu probiotičku formulaciju. Osim toga, kod spomenutih ispitanika primijećeno je i poboljšanje osjetljivosti na inzulin te smanjenje razine C-reaktivnog proteina visoke osjetljivosti, kao i povoljne promjene u sastavu crijevne mikrobiote. Skupina koja je uzimala oba dodatka prehrani zajedno imala je dodatni pozitivan učinak na HDL kolesterol, osjetljivost na inzulin te poboljšanje razine markera stanja upale.

 

Vivomixx 450 milijardi – najsnažniji član Vivomixx obitelji

 

Jedan od  primjera visoko koncentrirane formulacije na našem tržištu je Vivomixx® 450 milijardi. Ovaj visokokvalitetni probiotički pripravak u jednoj vrećici sadrži mješavinu 8 različitih sojeva u koncentraciji od čak 450 milijardi živih bakterija. Na taj način brzo i djelotvorno vraća ravnotežu crijevne mikrobiote.

Tim Vitaminoteke